Seizoensarbeiders aannemen

Kwaliteit vs. kwantiteit

Door Ninge Sweens

Als de zomer op zijn einde loopt en het einde van het jaar weer in zicht komt, dient ook de bijbehorende drukte weer aan. Productie, productie, productie! Van kleine werkgever tot groot distributiecentrum: rond het vierde kwartaal slaat de stress toe. Tussen alle drukte door, is het aannemen van extra mankracht wellicht het laatste op uw prioriteitenlijst. Om, te midden van de grootste piek van het jaar, voldoende arbeiders te vinden om al het werk uit te voeren, leveren werkgevers dan ook vaak in op kwaliteit. Dat uit zich vooral in verschil van werkethiek. Deze tijdelijke werknemers matchen niet genoeg met uw eigen bedrijfscultuur. Dat merkt u vervolgens aan een lagere productiviteit, hoog verzuim en slechte samenwerking met uw vaste medewerkers. Screenen op een gezonde dosis werkethiek is dus niet alleen belangrijk maar zelfs onmisbaar als u bekijkt wat de gevolgen anderzijds zijn.

“Deze seizoensarbeiders matchen niet genoeg met uw eigen bedrijfscultuur. Dat merkt u aan een lagere productiviteit, hoog verzuim en slechte samenwerking met uw vaste medewerkers.”

Tijdelijk behoefte aan extra mankracht? Houd deze tips in het achterhoofd.

1. Zet extra in op rekrutering en selectie.
Naast de krapte op de markt zoals we die in de Belgische Kempen sowieso al gewend zijn, is het door de aantrekkende economie nóg moeilijker geworden om goed personeel te vinden. Zeker voor tijdelijke opdrachten. Zet in op extra recruitmenttools zoals sociale media om zichtbaarder en aantrekkelijker te worden als werkgever, of besteed het gehele proces uit aan een uitzender en ontlast daarmee uw eigen afdelingen tijdens deze toch al drukke periodes.

2. Maak het selectieproces vooraf duidelijk.
Dit werkt twee-ledig: enerzijds voorkomt u met duidelijke vacatureteksten en functie-eisen onnodige sollicitaties en bespaart daarmee kostbare tijd bij zowel sollicitant als uzelf, anderzijds maakt u voor uw eigen bedrijf en afdeling vooraf duidelijk wat voor type werknemer u zoekt, zodat rekruteren een team effort wordt. Neem de tijd vooraf en bespaar die vervolgens in het verdere selectieproces.

3. Volg uw sollicitanten door het gehele selectieproces.
Verzeker u ervan dat opvolging van uw sollicitanten snel en juist is. Niet alleen maakt dit het proces voor uzelf helderder, hiermee voorkomt u ook dat mensen ineens toch niet beschikbaar blijken of later afhaken vanwege de trage en onduidelijke communicatie.

In ieder geval geldt dat het vooraf inzetten op rekrutering en kritische selectie, zich terugverdient in uiteindelijke productiviteit. In elk van de genoemde processen kan Staffing | ESG u van dienst zijn met ondersteuning. Wij stellen een pool voor u samen met productieve werkkrachten die gewend zijn om in soortgelijke settings aan de slag te gaan. Tijdelijk of voor langere tijd: alles is mogelijk.