Some deep sh*t: een duik in deep culture

Verder kijken dan de oppervlakte: over de verschillen én overeenkomsten tussen arbeiders wereldwijd

Door Alexandra van Leeuwen

Ooit gehoord van de culturele ijsberg? De ijsberg staat voor wat zichtbaar én onzichtbaar is: het grootste deel van een ijsberg bevindt zich immers onder de wateroppervlakte. Zo werkt ons brein ook: we oordelen vaak over wat wij als eerste aan mensen zien, zoals kleding, eetgewoontes, taal, literatuur en kunst of bepaalde prestaties. Het topje van de ijsberg dus. Dat is de zogeheten Surface Culture.

Veel interessanter is wat er onder die waterspiegel ligt, de Deep Culture. We hebben het dan over bijvoorbeeld communicatiestijlen en -regels, beleefdheidsvormen, leiderschap, eerlijkheid en rechtvaardigheid maar ook familierollen, autoriteit, besluitvorming en oplossingsgerichtheid. Om goed te kunnen analyseren wat die cultuurverschillen en overeenkomsten kunnen betekenen op de werkvloer, hebben wij samen met McKinsey alle (!) culturen laten onderverdelen in vier oriëntaties.
ST_DeepCulture.png
Wat blijkt? Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten tussen bijvoorbeeld de Belgische en Poolse cultuur. Ze hebben dezelfde uitgangspunten op de werkvloer als het gaat om rollen en processen. Er wordt vanuit een hiërarchie het beste gewerkt en men is kritisch op processen en rituelen. Dat geldt ook voor werknemers uit o.a. Roemenië, Duitsland en Spanje.

Klaar voor de sprong van die ijsberg? Bekijk het model en neem een duik in deep culture.